In deze tijd dat duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, is dit ook steeds meer terug te zien in diverse tuinen. Duurzame sierbestrating is een goede manier om naast een stijlvolle, ook een milieuvriendelijke buitenruimte te creëren. Door te kiezen voor hoogwaardige sierbestrating in Eindhoven, maak je een groenere keuze met een stijlvolle uitstraling. In dit artikel lichten we verschillende type siertegels uit, zodat jij de juiste duurzame keuze kunt maken voor je buitenruimte.
Gerecycled beton en materialen
De meest gebruikte en milieuvriendelijkste optie als het gaat om siertegels, is het gebruik van gerecycled beton. In plaats van dat er nieuw materiaal gebruikt wordt, wordt oud beton hergebruikt en omgetoverd tot nieuwe bestrating. Het vermindert de vraag naar nieuwe grondstoffen en verlaagt de hoeveelheid afval die op stortplaatsen terechtkomt. gerecycled beton is duurzaam,sterk en weerbestendig. Perfect om te gebruiken voor opritten, terrassen en paden. Andere materialen zoals gebroken keramiek of baksteen kunnen ook gerecycled worden en gebruikt worden voor creatieve bestrating onderwerpen.
Waterdoorlatende tegels
Waterdoorlatende tegels zijn tegels die regenwater door de voegen of openingen in de tegel naar de grond laten sijpelen. In plaats van dat het regenwater via het riool wordt afgevoerd, wordt dit via de siertegels gedaan. Dit zorgt voor minder wateroverlast, bevordert de grondaanvulling en vermindert de belasting van het rioleringssysteem.
Een waterdoorlatende tegel is geschikt voor stedelijke gebieden omdat groene ruimtes daar erg schaars zijn. De tegels verminderen het risico op plassen en gladde oppervlakken tijdens de regenachtige periodes, wat de tegels ook meteen praktisch maakt.
Klinkers en natuursteen
Ook klinkers en natuursteen zijn duurzame materialen. De tegels gaan vaak jaren mee zonder de kwaliteit te verliezen. Hoewel de winning van natuursteen belastend is voor de biodiversiteit en het milieu, heeft het een lange levensduur en is het recyclebaar.
Klinkers zijn gemaakt van gebakken klei. Dit is een duurzame optie omdat het van natuurlijk materiaal is gemaakt en gemakkelijk hergebruikt kan worden. Het hergebruiken van bestaande tegels of stenen in een nieuw ontwerp, is een slimme en milieuvriendelijke aanpak.
Milieubewuste ontwerpoplossingen
Naast dat je kiest voor duurzame materialen zijn er ook ontwerpoplossingen die bijdragen aan een milieuvriendelijke tuin. Door bijvoorbeeld permeabele bestrating (bestrating die regenwater afvoert) te combineren met gras of bodembedekkers, kan je de biodiversiteit in je tuin vergroten. Doordat het regenwater hierdoor natuurlijk wordt afgevoerd, draagt dit bij aan de gezondheid van de bodem.
Duurzame sierbestrating is niet alleen goed voor een groenere omgeving, maar het biedt dus ook meerdere praktische voordelen. Of je nu kiest voor gerecycled beton, klinkers of natuursteen.