Veel eigenaren van elektrische fietsen vragen zich af wanneer ze het beste hun fietsaccu kunnen opladen. Bij de aanschaf van een e-bike wordt vaak weinig aandacht besteed aan het onderhoud van de accu. Sommige mensen denken dat de accu volledig leeg moet zijn voordat deze weer wordt opgeladen, maar dit is niet altijd het geval. Dus wat is de beste manier om een fietsaccu op te laden?

Vroeger waren fietsaccu’s voorzien van NiMH-batterijcellen en was het juist goed voor de levensduur van de accu om deze helemaal leeg te rijden voordat deze weer werd opgeladen. Tegenwoordig zijn vrijwel alle populaire fietsaccu’s (bijv. Bosch PowerPack) uitgerust met li-ion batterijcellen, en het is juist beter om de accu na elke fietsrit op te laden, zelfs als deze nog niet helemaal leeg is.

Het is belangrijk om te weten dat de manier van laden een grote invloed kan hebben op de levensduur van de accu. Als de accu niet op de juiste manier wordt opgeladen, kan de levensduur met meerdere jaren worden verkort. Het vervangen van de accu of de e-bike accu reviseren ervan is behoorlijk duur. Daarom is het verstandig om de accu goed te onderhouden om zo extra jaren van gebruik te kunnen maken.

Om de levensduur van je fietsaccu te verlengen, zijn er nog een paar extra laadtips die je kunt volgen:

Laad de accu na elke fietsrit op en houd het batterijpercentage tussen 20% en 80%.

Fiets eens per maand de accu volledig leeg en laad hem dan weer helemaal op om de batterij opnieuw te kalibreren.

Lees de handleiding van de fabrikant om alle uitgebreide informatie over het onderhoud van de accu te vinden en houd hier rekening mee.

Als je de elektrische fiets gedurende de wintermaanden niet gebruikt, bewaar deze dan op een droge plek op kamertemperatuur met een batterijpercentage van ongeveer 50%. Laad de accu eens per maand op om hem op peil te houden.