Kies voor beddengoed dat bij jou past

Kies voor beddengoed dat bij jou past

Last Updated: 16 mei 2024By Tags: , ,

#ad

Een goede nachtrust is van groot belang voor een goede dag en een gezonde levensstijl. Om een goede nachtrust mogelijk te maken is geschikt beddengoed en de juiste slaapkamertemperatuur essentieel. In dit artikel gaan we daar verder op in.

Comfortabel slapen voor optimaal functioneren

Concentratieproblemen, snel geïrriteerd zijn, niet voldoende presteren op je werk of studie. Vaak zijn dit allemaal symptomen van het feit dat je (meerdere nachten) niet goed hebt geslapen. Tijdens je slaap rust het lichaam en je brein uit en worden de gebeurtenissen van de dag ervoor verwerkt. Als die rust vaak verstoord wordt, of als je slechts licht slaapt, dan krijgt je lichaam dus onvoldoende gelegenheid om zich te herstellen en genoeg energie op te doen om er de volgende dag weer pakweg 16 uur tegenaan te gaan. Duurt die langere tijd, dan loop je zelfs kans op gezondheidsschade. Volgens onderzoek is slapen zelfs net zo belangrijk als eten. Daarom is een goede nachtrust en comfortabel slapen dus van groot belang om gezond te leven en overdag optimaal te functioneren.

Hoe zorg je voor een goede nachtrust?

Er zijn eigenlijk twee factoren die een hoofdrol spelen in een goede nachtrust. Dat zijn het beddengoed, inclusief matras en hoofdkussen en de temperatuur in de slaapkamer.

De ideale slaapkamertemperatuur

Om maar met de temperatuur in de slaapkamer te beginnen: De ideale temperatuur voor een goede nachtrust ligt volgens Dr. Rachel Salas, een onderzoeker aan de Johns Hopkins University (dat is gespecialiseerd in slaapwetenschappen) op 18 graden Celsius. De marge ligt, mede afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, daarbij tussen 17 graden en 20,5 graden. Zowel een hogere als een lagere slaapkamertemperatuur kan leiden tot slapeloosheid omdat het lichaam dan verstoord wordt in het slaapritme. Zorg er dus voor dat de temperatuur in je slaapkamer rond die 18 graden ligt om een goede nachtrust te hebben. Tijdens warme nachten dus zeker een raam open of de airco aan. Ook is ventileren overdag belangrijk. Daardoor is de kwaliteit van de lucht in de slaapkamer beter.

Kies beddengoed dat past bij jou slaapgewoontes

Het tweede belangrijke aspect bij een goede nachtrust en dus bij een gezonde levensstijl, is het beddengoed. En daarmee wordt alles bedoeld van matras en hoofdkussen tot het (soort) dekbed. Daarbij wordt aanbevolen om te kiezen voor katoenen dekbedden, zeker in de zomermaanden, en katoenen dekbedovertrekken. Katoen is immers een natuurproduct en reguleert de warmte en vochtafdrijving van het lichaam. Daardoor wordt de temperatuur onder het dekbed niet te hoog. Qua hoofdkussen is het belangrijk dat deze voldoende ondersteuning geeft aan de nek. Lig je in een verkeerde houding, dan slaap je namelijk niet goed. Dit is voor elk persoon anders, dus is het verstandig om onderzoek te doen wat het beste bij jou slaapgewoontes en lichaamsbouw past.

Keuze in dekbedovertrekken en kussenhoezen

Niet van belang voor een goede nachtrust, maar zeker wel van belang voor een goed gevoel bij het naar bed gaan is beddengoed op bed te hebben dat je leuk vindt en dat qua dessin en kleuren past bij jouw woonstijl. Je katoenen dekbedovertrekken en kussenhoezen kun je daarom het beste uitkiezen bij een winkel waar je veel keuze hebt, zoals HEMA. In het assortiment van dit woonwarenhuis vind je namelijk dekbedovertrekken in letterlijk alle soorten en maten, voor eenpersoonsbedden en tweepersoonsbedden in diverse afmetingen. Op het gebied van dessins heb je ook veel te kiezen. Van compleet uni, voor een strakke uitstraling, tot bloemetjes en streepjes. En dat natuurlijk in een veelheid aan kleuren. Een kussensloop is meestal bij de overtrekken inbegrepen. Maar wil je toch een losse HEMA kussenhoes, dan is er ook binnen dat assortiment een gigantische keuze, voor prijzen waar je heerlijk van kunt slapen.

Slaap lekker!

Na het lezen van deze handige tips wensen we je vele nachten met een heerlijke slaap in de juiste kamertemperatuur en met het juiste beddengoed. Slaap lekker!

editor's pick

latest video

news via inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua

Leave A Comment