Alles wat je moet weten over laadkabels voor elektrische voertuigen

Alles wat je moet weten over laadkabels voor elektrische voertuigen

Last Updated: 31 januari 2024By Tags: ,

Inleiding tot Type 2 laadkabel voor elektrische voertuigen

Als eigenaar van een elektrisch voertuig is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende aspecten van het opladen van je auto. Een van de belangrijkste onderdelen van het oplaadproces is de laadkabel. In dit artikel zullen we ons richten op de laadkabel type 2, die vaak wordt gebruikt bij elektrische voertuigen. We zullen de verschillende soorten laadkabels bespreken, inclusief type 1 en type 3, en ook de mobiele laadkabels voor huishoudelijke stopcontacten en stroomaansluitingen behandelen. Daarnaast zullen we ingaan op de veiligheidscertificaten die van belang zijn bij het kiezen van de juiste laadkabel voor jouw elektrische voertuig.

De verschillende soorten oplaadkabels begrijpen

Voordat we dieper ingaan op de laadkabel type 2, is het belangrijk om een goed begrip te hebben van de verschillende soorten laadkabels die beschikbaar zijn voor elektrische voertuigen. Er zijn drie hoofdtypen laadkabels: type 1, type 2 en type 3.

Type 1 laadkabels

Type 1 laadkabels worden voornamelijk gebruikt in Noord-Amerika en Japan. Ze zijn alleen geschikt voor enkel fasig laden  en hebben daarom een maximale laadcapaciteit van 7,4 kW, mits de kabel geschikt is voor 32A. Een type 1 kabel met een capaciteit van 16A zal niet hoger kunnen opladen dan 3,7kW. Deze kabels hebben vijf pinnen en zijn geschikt voor het opladen van voertuigen met een type 1 laadpoort.

Type 2 laadkabels

Type 2 laadkabels, ook wel bekend als Mennekes laadkabels, zijn de meest gangbare laadkabels in Europa. Ze zijn geschikt voor opladen in 3 fasen en  bieden daardoor een hogere laadcapaciteit dan type 1 kabels en hebben een maximale laadcapaciteit van 22 kW. Een laadkabel type 2 geschikt voor 3 fase opladen tot 32A heeft een laadcapaciteit van 22kW.  Dezelfde laadkabel maar dan geschikt tot 16A heeft een maximale laadcapaciteit van 11kW. Dit is tevens wat de meeste elektrische auto’s als laadcapaciteit hebben. Een laadkabel type 2 met 22kW laadcapaciteit kan echter ook prima op 11kW (of lager) opladen.

Type 2 kabels hebben zeven pinnen en zijn geschikt voor het opladen van voertuigen met een type 2 laadpoort. Deze kabels worden vaak gebruikt bij openbare laadstations en thuisladers. Er zijn 5 pinnen die dienen voor het opladen en de overige 2 zijn er voor communicatiedoeleinden.  

Type 3 laadkabels

Type 3 laadkabels zijn minder gebruikelijk en worden voornamelijk gebruikt in Frankrijk. Ze hebben een maximale laadcapaciteit van 22 kW en zijn in essentie hetzelfde als een type 2 laadkabel. Het enige wat verschilt is dat ze kleiner zijn en beschikken over extra veiligheidskleppen.

Mobiele oplaadkabels voor huishoudelijk stopcontact

Naast de vaste laadkabels zijn er ook mobiele laadkabels beschikbaar voor het opladen van je elektrische voertuig via een huishoudelijk stopcontact. Het is belangrijk om te weten dat het opladen via een huishoudelijk stopcontact langzamer is dan het opladen bij een laadstation, omdat de stroomsterkte beperkt is. Het is daarom handig om een mobiele laadkabel te hebben voor noodgevallen of als je onderweg wilt opladen. De door autofabrikanten standaard meegeleverde mobiele laadkabel oplaad tot 2,3kW. Er zijn gelukkig ook mobiele laadkabels voor schuko op de markt die opladen tot 3,7 kW. Zo heb je toch nog een iets snellere laadtijd.

Mobiele oplaadkabels voor stroomaansluitingen

Voor het opladen van je elektrische voertuig via een stroomaansluiting, zoals een campingaansluiting of een industriële krachtstroomaansluiting, zijn er ook mobiele laadkabels beschikbaar. Deze kabels hebben vaak hogere laadcapaciteiten en zijn geschikt voor het opladen op locaties waar geen laadstations beschikbaar zijn. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste kabel hebt die past bij de stroomaansluiting en het vermogen van je voertuig.

Veiligheidscertificaten in oplaadkabels

Bij het kiezen van een laadkabel voor je elektrische voertuig is het essentieel om te controleren of deze voldoet aan de noodzakelijke veiligheidsnormen. Er zijn verschillende veiligheidscertificaten die aangeven dat de laadkabel betrouwbaar en veilig is om te gebruiken. Enkele van de belangrijkste veiligheidscertificaten zijn de CE-markering, de TÜV-certificering en de IEC-normen. Zorg ervoor dat je een laadkabel kiest die deze certificaten heeft om de veiligheid van het opladen van je elektrische voertuig te waarborgen.

Het kiezen van de juiste laadkabel voor je elektrische voertuig is essentieel om veilig en efficiënt op te laden. In dit artikel hebben we je geïnformeerd over de laadkabel type 2, die vaak wordt gebruikt in Europa. We hebben ook de verschillende soorten laadkabels besproken, zoals type 1 en type 3, evenals de mobiele laadkabels voor huishoudelijke stopcontacten en stroomaansluitingen. Vergeet niet om altijd te controleren of de laadkabel voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen voordat je deze aanschaft. Met de juiste laadkabel kun je met een gerust hart genieten van je elektrische voertuig.

editor's pick

latest video

news via inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua

Leave A Comment