Het belang van de aansprakelijkheidsverzekering

Het belang van de aansprakelijkheidsverzekering

Last Updated: 4 januari 2024By Tags: ,

Ons huis en inboedel is ons dierbaar. We wonen graag in een mooi huis met mooie spullen. Daarnaast hebben wij een bepaalde levensstijl die wij graag willen behouden. Maar we staat vaak niet stil bij de risico’s van aansprakelijkheid. Dit terwijl deze risico’s er zeker wel zijn. Want wat als u per ongeluk iemand op de fiets aanrijdt of uw hond iemand bijt met letsel tot gevolg. U bent dan aansprakelijk voor het vergoeden van de schade. Dit kan grote financiële gevolgen voor u met zich meebrengen.

Uiteraard wilt u geen risico lopen en blijven genieten van uw mooie spullen thuis en zich geen zorgen hoeven maken dat u aansprakelijk gesteld wordt door een letselschade advocaat. Daarom is een aansprakelijkheidsverzekering van groot belang.

Verplichte en vrijwillige aansprakelijkheidsverzekering

Er zijn 2 soorten aansprakelijkheidsverzekeringen, de verplichte en de vrijwillige aansprakelijkheidsverzekering. De eerste categorie is voor iedereen die onder de voorwaarden hiervan valt verplicht. De vrijwillige verzekering is niet verplicht om af te sluiten, maar dit is wel verstandig omdat je anders het risico loopt in de financiële problemen te komen.

De verplichte aansprakelijkheidsverzekering

Er zijn in Nederland 2 verplichte verzekeringen voor particulieren, de zorgverzekering en de WAM verzekering.

De afkorting WAM staat voor Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Op grond van deze wet is ieder motorrijtuig dat in Nederland op de openbare weg rijdt verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Dit betekent dat als u aangereden wordt er altijd een verzekeraar is die jouw schade betaalt. Andersom is het ook zo dat als u zelf een aanrijding veroorzaakt, uw autoverzekering de schade van de tegenpartij vergoed.

In Nederland is iedereen verplicht verzekerd voor zorgkosten. Hiervoor geldt naast een zorgpremie ook een eigen risico. Naast dit eigen risico loop je dus geen risico op kosten. 

Vrijwillige verzekeringen

De verplichte verzekeringen hebben gemeen dat u nooit schade kunt lijden en het verkeersslachtoffer altijd zijn of haar letselschade vergoed krijgt. Maar wat nu als u zelf een ongeluk veroorzaakt en daarbij ook gewond raakt en schade lijdt. Er is dan geen verplichte verzekering die uw letselschade betaalt.

Om ervoor te zorgen dat u in uw huis kunt blijven wonen en uw levenstandaard kunt behouden, is het van belang dat er toch een verzekering is die uw letselschade vergoed. Deze verzekering is er in de vorm van een schade- inzittendenverzekering. Op grond van deze vrijwillige verzekering wordt uw letselschade vergoed.

Maar wat nu als u aansprakelijk gesteld wordt door een letselschade advocaat in Amsterdam omdat u in Amsterdam een voetganger op de fiets aangereden hebt. Fietsen zijn (behoudens uitzonderingen) niet verplicht verzekerd. Veroorzaakt u dus een ongeluk en lijdt het slachtoffer hierdoor schade, dan bent u gehouden de letselschade te vergoeden. Om dit risico af te dekken is er de AVP, deze afkorting staat voor Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren.

De AVP is een aansprakelijkheidsverzekering die u kunt inschakelen als u schade veroorzaakt aan zaken van anderen of aan personen. Hierbij kunt u niet alleen denken aan schade omdat u iemand als fietser aanrijdt, maar ook bij schade door een hondenbeet of bij schade veroorzaakt door uw kinderen.

Wij houden dus van onze spullen en livestijl, maar denken er helaas niet altijd aan ons goed te verzekeren. Dit terwijl het wel van groot belang is.

editor's pick

latest video

news via inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua

Leave A Comment